Prof. Dr. Tacida HAFIZ, “Yılın Kadını ve Yaşam Boyu Hizmet Ödülü”ne layık görüldü
“Zübeyde Hanım” Kosova Türk Kadınları Derneği 20. kuruluş yıldönümü kutlaması kapsamında, Yılın Kadını Ödül Töreni ve Ata Kadınlar Korosu konseri düzenlendi. Bu vesileyle Prof. Dr. Tacida HAFIZ’a “Yılın Kadını Ve Yaşam Boyu Hizmet Ödülü” takdim edildi.
Rumeli’nin en köklü, ilk kadın derneklerinden “Zübeyde Hanım” Kosova Türk Kadınlar Derneği’nin 20. kuruluş yıldönümü vesilesiyle hazırladığı özel jübile ödülleri arasında, toplumumuzun örnek aydın kadını olarak Kosova ve Balkanlar’da Türkoloji’ye, Türk eğitim, bilim, kültür ve sanat hayatına sunmuş olduğu değerli katkılar adına “Yılın Kadını, Yaşam Boyu Hizmet ve Başarı Ödülü”ne derneğin değerli üyesi, BALTAM Eş Başkanı Prof. Dr. Tacida HAFIZ layık görüldü.
“Yılın Kadını, Yaşam Boyu Hizmet ve Başarı Ödülü”ne layık görülen derneğin üyesi, BALTAM Eş Başkanı Prof. Dr. Tacida HAFIZ. 11 Haziran 1946 yılında Sarayevo’da doğdu. Annesi Bosna’nın Busovaça yöresi şeyhlerinden Ahmet Subaşiç’in torunu Zuhra Hanım, babası ise eski Yugoslavya’nın üniversite tahsili görmüş ilk ressamı Trebinyeli ünlü ressam Şahzudin Zubçeviç’tir. İlk ve orta eğitimini Mostar ve Sarayevo’da tamamlayan Tacida Hafız, sonraki hayatını 1965 yılında Sarayevo Felsefe Fakültesi Şarkiyat Bölümünde okuduğu Türk kültürü ve medeniyetine adadı.
1968 yılında eşi Nimetullah Hafız’la Evliliğin ardından yaşamına Kosova’da devam eden Tacida Hafız, burada çok sayıda öğrenci yetiştirdi ve Türk okulları için gerekli Türkçe ders kitapları yayımlanması konusunda büyük çaba harcadı. Yugoslavya Türk Edebiyatında isim yapmış değerli aydınlardan Fahri Kaya ile, illüstrasyonları ve içeriğiyle Kosova’daki ilk özgün Türkçe alfabe ve okuma kitaplarını hazırladılar. Bölgenin Kitap Yayımlama Kurumu’ndaki görevi sırasında sorumluluğu altında yayımladığı ders kitabı sayısı toplam 48’dir.
Priştine Üniversitesi Filoloji Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümüne Edebiyat Kuramı, Türk Halk Edebiyatı, İslamiyet Öncesi Türk Edebiyatı, Divan Edebiyatı, Çağdaş Türk Edebiyatı, Edebiyat Teorileri, Dünya Edebiyatı, Edebiyat Tarihi, Çocuk Edebiyatı gibi dersler verdi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünün bütün ders programlarının hazırlanmasında büyük emekleri geçti.
30 Haziran 1998 yılında Prizren’de kurulan Türkologlar Birliği Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi. Ardından da 30 Mart 2001 yılında Prizren’de eşi Prof. Dr. Nimetullah Hafız ile birlikte Balkan Türkoloji Araştırmaları Merkezi’ni (BAL-TAM) kurdu ve merkezin müdürlüğü görevini üstlendi.
2004 yılında Uluslararası Yeni Pazar Üniversitesi’nde (Internacionalni Univerzitet u Novom Pazaru) Türk Dili Edebiyatı Bölümünü açtı. Bu bölümde eşi Prof. Dr. Nimetullah Hafız ile birlikte onlarca lisans ve yüksek lisans öğrencisi yetiştirdi. 2013 yılının mayıs ayında yine eşi Prof. Dr. Nimetullah Hafız ile birlikte Karadağ Üniversitesi rektörünü ziyaret ederek Türk Dili Edebiyatı bölümünün açılması için girişimlerde bulundular.
Prof. Dr. Tacida Hafız, bilimsel-pedagojik çalışmalarının yanı sıra, yurt içi ve yurt dışında (Sarayevo, Priştine, Ankara, İstanbul, Üsküp, Pecuj, Strazburg, Babadağ-Romanya ve dünyanın birçok yerinde) düzenlenen çok sayıda bilimsel toplantıya, sempozyuma, panele, kongreye bildirileriyle katılarak, yerli ve yabancı birçok bilim adamıyla iş birliği kurdu, bilgi birikimini geliştirdi. Bu tecrübeleri ışığında Türkoloji dünyasına bölgede kurumsal bir yapıyla hizmet etme fikrini ortaya attı.
Bunun üzerine 2000 yılında BALTAM – Balkan Türkoloji Araştırmaları Merkezi kuruldu. Söz konusu merkezin müdürlüğünü ve sonrasında bu merkez çerçevesinde geleneksel olarak düzenlenecek olan Güney Doğu Avrupa Türkolojisi Sempozyumları Düzenleme Kurulunun daimi başkanlığını üstlendi. Hâlen BAL-TAM çerçevesinde çıkan bütün yayınların yöneticisi konumunda olan Prof. Dr. Tacida Hafız, Kosova Savaşı sonrası eski Yugoslavya döneminde, Tan yayınevinin çıkardığı Çevren dergisinin yeniden yayımlanması için eşiyle birlikte çalışmalar yaptı. Devamında BAL-TAM Türklük Bilgisi Dergisi’ni çıkararak, bu dergi çatısı altında Türkoloji araştırmalarına hizmet sundu. Prof. Dr. Tacida Hafız, aralıksız olarak Türkoloji ve onun geniş sahasıyla, edebiyat, dil, folklor ve tarih alanlarında bilimsel araştırma çalışmalarını sürdürdü. Prizren’deki Divan Edebiyatı sahasında yaptığı çalışmalarıyla, Türk Edebiyatının bugüne kadar bilinmeyen birkaç şaheserini ve şairini ortaya çıkardı. Kamil Nalbant –Vranezi, Kamil Tosko, Fethi Hafız gibi şair ve eserleri üzerine, edebiyat kuramı yöntemleri esaslarına dayanarak önemli değerlendirme ve yorumlar getirdi.
Tacida Hafız’ın, edebiyat alanındaki araştırmalarının büyük bir bölümünü aynı zamanda tasavvuf edebiyatı da oluşturdu. Bunun en önemli nedeni yaşamını sevgi, barış, hoşgörü gibi evrensel değerlere adayan Yunus Emre ve onun şiirlerine duyduğu hayranlık oldu.
Bu hayranlık, özenle seçtiği Yunus Emre şiirlerini Boşnakçaya çevirmesiyle sonuçlandı. Böylece 1992 yılında Priştine’de Tan Yayınları çerçevesinde Türkçe ve Boşnakça olmak üzere Yunus Emre – Hayatı ve Eserleri adlı kitabı yayımlandı. Ardından da 1993 yılında birinci, 1995 yılında ise ikinci baskısı olmak üzere Türkçe ve Boşnakça olarak Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı Yayınlarından Junus Emre, život i djelo isimli eser ortaya çıktı. Bu, Boşnakçaya çevrilen ilk Yunus Emre kitabıdır.
Prof. Dr. Tacida Hafız bütün bu çalışmaları neticesinde ulusal ve uluslararası çapta onlarca ödüle layık görülmüş, çok sayıda takdir, teşekkür, başarı, katılım belgesi, berat ve plaket almıştır. 2010 yılında Kosova’da yılın başarılı kadını seçilmiş ve Kosova’nın Kadın Değerleri kitabında başarı dolu yaşam öyküsü yer almıştır.
Prof. Dr. Tacida Hafız’a “Yılın Kadını, Yaşam Boyu Hizmet ve Başarı Ödülü”nü veren Zübeyde Hanım Kosova Türk Kadınları Derneği, 20. kuruluş yıldönümünü coşkuyla kutladı. Gecede “Ata Kadınları” Korosu sundukları konserle büyük beğeni topladı. Sinevizyon gösterisi, halk dansları defilesi ve derneğin kuruluş yıl dönümüne özgün gösterilerle devam eden program, derneğe katkısı geçenlere hediye ve plaket takdimi ve aile fotoğrafı ile tamamlandı. Etkinlik Kosova Kültür Bakanlığı, Yunus Emre Enstitüsü ve Prizren Belediyesinin katkılarıyla düzenlendi.