BAL-TAM Ödülü ressam Fevzi Tüfekçi’ye verildi
Balkan Türkoloji Araştırmaları Merkezi BAL-TAM, 06.07.2023 tarihinde “Doğru Yol” Türk Kültür Sanat Derneği’nde düzenlen törende BAL-TAM Ödülü’nü ünlü gravür sanatçısı Fevzi Tüfekçi’ye takdim etti.
Balkan Türkoloji Araştırmaları Merkezi BAL-TAM, 06.07.2023 tarihinde “Doğru Yol” Türk Kültür Sanat Derneği’nde düzenlen törende BAL-TAM Ödülü’nü ünlü gravür sanatçısı Fevzi Tüfekçi’ye takdim etti.
BAL-TAM Başkanı Prof. Dr. Nimetullah Hafız yaptığı konuşmada; 2001 yılında kurulan BAL-TAM’ın amacı, hedefi ve çalışmalarından genişçe bilgi verdi. BAL-TAM Türklük Dergisi’nin bugüne kadar 37 sayısını ve 31 kitap yayınladığını, 5 uluslararası sempozyum ve 2 seminer düzenlediğini belirten Hafız, Türkoloji’ye katkısı geçenlere de ödüller verildiğini vurguladı. 2019 yılında BAL-TAM Ödülü’nün diğerleri arasında Fevzi Tüfekçi’ye de verilmesi kararlaştırıldığını söyleyen Nimetullah Hafız, pandemi ve Türkiye’deki deprem felaketi nedeniyle sempozyum yapılamadığını ve ödüller de sahiplerine verilemediğini belirtti. Hafız, Fevzi Tüfekçi’nin Türk kültürüne katkısının büyük olduğunu vurguladı.
T.C. Prizren Başkonsolosu Celal Doğan, BAL-TAM ve onun başında bulunan Nimetullah ve Tacida Hafız’ın yaptıkları araştırma ve bilimsel çalışmaların çok değerli olduğunu ve Kosova ve daha geniş Adriyatik’ten Çin Seddi’ne kadar uzanan çok geniş bir coğrafyayı kapsadığını vurguladı. Verilen ödüllerin de önemine işaret eden Doğan, Fevzi Tüfekçi’nin de Prizren’de başlayan ve Türkiye’de devam eden sanat seyahatinin son derece başarılı olduğunu belirtti.
Şair-gazeteci-ressam Zeynel Beksaç, Fevzi Tüfekçi’nin 1990 yılında resim sanatına nasıl başladığını anlattığı bir röportajdan alıntılar aktardı. Fevzi Tüfekçi’nin hayat hikayesini de kısa çizgilerde aktaran Zeynel Beksaç, resim yanı sıra kitap ve dergi kapak tasarımları ve amblem tasarımları da yaptığını söyledi. Tüfekçi’nin gravürdeki başarılarına da değinen Beksaç, Türkiye’de gravürün gelişimine katkı sunduğunu vurguladı.
“Sanat anlayışından hiçbir zaman ödün vermedi ve vermeye de devam ediyor” diyen Zeynel Baksaç, Fevzi Tüfekçi’yi ayakta alkışlayarak ödülünü kutladı.
Şair-yazar İskender Muzbeg, Fevzi Tüfekçi’nin Türk kültürüne hem Kosova’da hem de Türkiye’de paha biçilmez katkıları olduğunu söyledi. Fevzi Tüfekçi’nin Doğru Yol Derneği’nin ilk dergi ve kitaplarının kapak tasarımlarını gerçekleştirdiğini söyleyen Muzbeg; öğrencilik yıllarında kendisinin şiir defterine Fevzi’nin 24 kara kalem çalışması çizdiğini ve onları göstererek, hala sakladığını bildirdi.
“BAL-TAM’ın bana bu ödülü layık görmesi beni gerçekten çok mutlu etti. Umarım hak etmişimdir. Bunca ödül arasında bu ödülün çok ayrı yeri ve değeri olacaktır. Her zaman bununla gurur duyacağım” sözleriyle ödül için teşekkür eden Fevzi Tüfekçi, yetiştiği şehirden takdir edilmenin mutluluğunu belirtti.
Emekli olduktan sonra sanata daha fazla zaman ayırabildiğini söyleyen Fevzi Tüfekçi, imkânlar dahilinde Kosova’da sanatı takip etmeye çalıştığını ve gelişmiş bulduğunu da ifade etti.
Prof.Dr. Nimetullah Hafız BAL-TAM Ödülü’nü Fevzi Tüfekçi’ye törenle verirken ressam da son bir gravür eserini BAL-TAM’a hediye etti.
BAL-TAM ödül töreni toplu fotoğraf sergisi çekimiyle sona erdi.
Fevzi Tüfekçi Kimdir?
1948’de Prizren’de doğdu. 1970’te Priştine Pedagoji Yüksek Okulu Resim Bölümü’nü bitirdi. 1971’de girdiği İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümü Bedri Rahmi Eyüboğlu Atölyesi’nden 1975 yılında mezun oldu. 1976’da Kosova (ve Yugoslavya) Görsel Sanatçılar Birliği’ne üye seçildi. Uzun yıllar Prizren Belediyesi Kültür Anıtları Koruma Kurumu’nda ressam-restoratör olarak görev yaparken sanatsal çalışmalarını da sürdürdü. Bu dönemde Kosova Görsel Sanatçılar Birliği’nin düzenlediği tüm yurt içi ve yurt dışı sergilerde yer aldı. Resim çalışmalarının yanı sıra kitap ve sanat dergisi kapak tasarımları, amblem tasarımları da yaptı.
1992’de Türkiye’ye yerleşerek Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı. Birçok öğrenci yetiştirerek ve sanatçılara açık “Atölye A La Turka Gravür Atölyesi”ni kurarak, geniş kapsamlı birkaç baskı resim sergisi düzenleyerek Türkiye’de gravür sanatının gelişmesi ve yaygınlaşmasına katkıda bulundu. Kişisel sergilerinin yanı sıra yurt içi ve yurt dışında çok sayıda grup sergisine katıldı. Kosova ve Türkiye’de üçü devlet ödülü olmak üzere toplam 8 ödül sahibidir. Yapıtları birçok ülkede kurum ve koleksiyonlarda bulunmaktadır. Çalışmalarını İstanbul’daki atölyesinde sürdürmektedir.
Metin: Kosovahaber, Raif Kırkul
Fotoğraflar: Enis Tabak, Taner Güçlütürk, Altay Suroy