Scroll Top

IV. Uluslararası Güneydoğu Avrupa Türkolojisi Sempozyumu Hırvatistan’ın Başkenti Zagreb’de 03-07 Aralık 2007 Tarihinde Düzenlendi

Balkanlarda geçmişle gelecek arasında bir kültür köprüsü oluşturma misyonuyla yola çıkan Balkan Türkoloji Araştırmaları Merkezi BAL-TAM, 4. Uluslararası Güneydoğu Avrupa Türkolojisi Sempozyumunu 3–7 Aralık 2007 tarihlerinde Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’de düzenledi.  Her yıl bir başka Balkan ülkesinde düzenlenmekle bir gelenek haline getirilmiş olan BAL-TAM Uluslararası Türkoloji Sempozyumlarının dördüncüsü,”4. Uluslararası Güney-Doğu Avrupa Türkolojisi Sempozyumu“ adı altında düzenlendi. Hırvatistan Cumhuriyeti Başkanı Stjepan Mesiç’in yüksek himayeleri ve Zagrep Üniversitesi Felsefe Fakültesi işbirliğiyle ve Türkiye Cumhuriyeti Tanıtma Fonu, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, Hırvatistan Cumhuriyeti Bilim, Eğitim ve Spor Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenen Güney-Doğu Avrupa ülkelerindeki Türkoloji araştırmalarını kapsayan Sempozyumun konusu “Güney-Doğu Avrupa’da Tarih Boyunca  (Osmanlı öncesi, Osmanlı ve Osmanlı sonrası) Türk Uygarlıkları ile Diğer Uygarlıklar Arasında Etkileşim”di. Sempozyumun evsahipliğini yapmış olan Hırvatistan Cumhuriyeti’ne özgü seksiyonun konusu  “Tarih  Boyunca  Türkler ve Hırvatlar”dı. Sempozyumun resmi dilleri Türkçe, Hırvatça ve İngilizce idi. 4. Uluslararası Güney-Doğu Avrupa Türkolojisi Sempozyumu’nun Hırvatistan Cumhuriyeti’nde düzenlenmesinin amacı, Kosova, Bosna Hersek, Karadağ’da olduğu gibi, burada da çok zengin Türkoloji kaynaklarını gün ışığına çıkarmak, Türkoloji çalışmalarını hareketlendirmek, Balkan Türkolojisi üzerine çalışmalarını sürdüren kurum ve kuruluşların yaptığı çalışmalara katkıda bulunmaktı. Bu Sempozyumun bir diğer amacı ise tarih boyunca Orta Asya’dan gelip Balkanlar ve Güney-Doğu Avrupa coğrafyasının çeşitli bölgelerine yerleşen ve uygarlıklar kuran Türklerin Osmanlı öncesi, Osmanlı ve Osmanlı sonrası dönemleri ile ilgili maddi ve manevi mirasını (tarih, kültür tarihi, dil, edebiyat, felsefe, sanat tarihi, müzik, halk bilimi) bilimsel yöntemlerle araştırmak, değerlendirmek ve belgelenmiş sonuçları yayın aracılığıyla bilim dünyasına kabul ettirmek, Balkanlar ve Guney-Dogu Avrupa ülkelerinde Türkoloji araştırmalarına önem vererek ve ortak tarihi  ve kültürel değerlerin ön plana çıkartarak bölge halkları arasında  birbirlerine  olan güveni ve dostluğu yeniden güçlendirmek, dolayısıyla, dünyanın ve insanlığın daha güzel olabilmesi için evrensel mücadelelerle ve bilimsel gerçeklerle  dünya barışına katkıda bulunmaktı.

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Sempozyuma gönderdiği kutlama mektubunda “Geniş bir coğrafyaya sahip Balkan ülkeleri ile Türkiye, tarihin derinliklerinden gelen güçlü ve sarsılmaz bir bağ ile birbirine bağlıdır. Bu bağın, kaynağı evrensel değerlerimiz ve zengin kültürel birikimimizdir. Bu coğrafyada yaşayan insanlar, ortak bir hissiyata, ortak bir kültüre sahip olabilmiş ve aynı duygu ekseninde bütünleşerek yıllarca aynı türküyü söyleyebilmişse, bu tarihte saklı kalan zengin dilimiz sayesinde olmuştur. Bu bakımdan Türkoloji kaynaklarının ortaya koyduğu bilgi ve dokümanların gün yüzüne çıkarılması bölgeyle olan sosyal ve kültürel etkileşimi artıracak, böylece tarihten günümüze uzanan bir bakış köprüsü kurulacaktır. Hiç şüphe yok ki, gelecek nesillere bırakabileceğimiz en kıymetli miras da bu olacaktır. Hırvatistan ev sahipliğinde düzenlenen sempozyumun aynı coğrafyada yaşayan insanlarımızın dostluğunu daha da artırması dileği ile başarılı geçmesini diliyor, size ve tüm katılımcılara sevgi ve selamlarımı sunuyorum.” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Hayati Yazıcı, İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreterliği Başkanı Ekmeleddin İhsanoğlu ve İslam Konferansı Teşkilatı İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) Genel Direktörü Dr. Halit Eren’in gönderdiği kutlama mesajlarında sempozyumun önemine dikkati çekilirken, böyle bir misyonu üstlenen BALTAM’ın çalışmalarının takdirle karşılandığı vurgulandı ve başarılarının devamı dilendi.

Hırvatistan Cumhuriyeti Büyükelçisi Gordan Bakota da, kutlama mesajında şunları ifade etti: “Güneydoğu Avrupa bilinci toplumumuzun bilincinin bir parçasıdır, ki bunu bilim ele almalı, gençlerimizin gelecekte aralarındaki anlayış ve iş birliği için değerlendirmelidir. Bu mektupla Büyükelçiliğimize gerçekleştirdiğiniz ziyaret için şükranlarımı sunuyor, kapılarımızın size her türlü yardım ve işbirliği için her zaman açık olacağını bilmenizi istiyorum” .

Ardından Rusya Şarkiyat Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Dimitriy Vasiljev Rusya Bilimler ve Sanatlar Akademisi adına konuşarak,  “Hırvatistan’ın gösterdiği saygıya değer misafirperverlik eşliğinde Zagreb’in havasını soluyabilmek bizleri çok mutlu etti. Böyle bir sempozyumu gerçekleştirebilmek için organizasyon sahipleri iki yıldan bu yana çok büyük emek verdiler. Şu an heyecanlarını gözlerinden okurken onlara çok çok teşekkür ediyorum.  Ayrıca çok yeni ve çok iyi kıymetli bilgilerin paylaşıldığı bu konferansta bizleri buluşturan organizatörlerin yanı sıra Hırvatistan makamlarına da çok müteşekkiriz. Eminim ki bu Sempozyumun sonuçlarının Türkoloji ve Slav Filolojisine büyük katkısı olacaktır.”dedi.

Sempozyumun sonunda BALTAM’ın Uluslararası Güneydoğu Avrupa Türkolojisi Sempozyumları Düzenleme Kurulu Daimi Başkanı Prof. Dr. Tacida Hafız, “Biz IV. Uluslararası Güneydoğu Avrupa Türkolojisi Sempozyumunu Hırvatistan’da bütün güçlüklere rağmen bu şartlarda gerçekleştirdiysek ve sonunda hepimiz bu sempozyumun değerlendirmesini burada Türkçe olarak yapıyorsak, BALTAM bir kere daha büyük bir başarıyla amaçlarına ulaşmıştır.  Bu çalışmalar bizim için bir meslek aşkı, bir tutku ve davadır. Birlik içerisinde, daha büyük sevgi ve heyecanla güzel bir geleceğe hep beraber ilerlememizi diliyorum. İki yıl sonra başka bir Balkan ülkesinde V. Uluslararası Güneydoğu Avrupa Türkolojisi Sempozyumunda görüşmek ümidiyle hepinize teşekkür eder, iyi yolculuklar diliyorum” dedi.