Neoklasik Divan Şairlerinden Ömer Lütfi : Hayatı ve Eserlerinden Seçmeler
ÖNSÖZ
Kosova'da Türkoloji alanında günümüze kadar yapılan araştırmalar, taramalar ve derlemeler neticesinde Kosova Türk yazarlan arasında en çok özgün eseri bulunan isimlerden birinin Prizrenli Ömer Lütfî olduğu tespit edilmiştir.
Kosova'da Ömer Lütfî ile ilgili 1955 yılından bu yana pek çok yazılar yazılmıştır. Ancak Lütfî'nin, Balkanlarda Türk Divan Edebiyatının Neoklasik Çığın açan şair olmasına rağmen, bir seçme şiirleri kitabından başka eserleri yayımlanmamış, yayımlandığı diğer birkaç şiirlerinde de edebi incelemeler yapılmamıştır. Şair bir aydın, bir halk adamı olarak, toplumsal ve siyasi yönüyle ele alınmıştır.
Bu nedenle Kosova Bilim ve Sanat Akademisi ile birlikte Ömer Lütfî'nin tüm eserlerinin yayımlanması girişiminde bulunduk, fakat bu proje günümüze kadar gerçekleştirilemedi. Ömer Lütfî'nin sanatsal kişiliğine ve şiir sanatına yapılan bu haksızlığı düzeltmek amacıyla 2002 yılında Balkan Türkoloji Araştırmalan Merkezi, Ömer Lütfî'nin tüm eserlerini yayımlama projesini üstlendi. Bu projeyi, birinci baskısı 2004 yılında BALTAM yayınlannda yayınlanan, Neoklasik Divan Şairlerinden Ömer Lütfî, Hayatı ve Eserlerinden Seçmeler adlı kitabıyla gerçekleştirmeye başlamayı Kurum olarak uygun bulduk. Bu karan alırken amacımız geniş okuyucu kitlesine bu değerli Türk şair ve yazarı tanıtmak, bununla birlikte lisede okutulan Türk edebiyatı ders programında bulunan şair Lütfî'nin eserlerini tanıtmakla, öğretmen ve öğrencilerin çalışmalarına destek sunmaktır.
Ömer Lütfî'nin başlıca ve en büyük eseri Divanıdır. İçinde lirik şiirlerini topladığı ve asıl gücünü gazel tarzında ispatladığı bu eseri ni, Osmanlı alfabesinden günümüz Türk alfabesine transkripsiyonunu ve edebi tahlilini yapıp, BALTAM'ın Ömer Lütfî'nin Tüm Eserlerinin Yayımlanması Projesi'nin ikinci eseri olarak okurlarımıza sunmaktayız.
Ömer Lütfî'nin D/fanından sonra diğer değerli eserlerinin de gün yüzü görmesi ve okuyucuların eline ulaşması için başlatılan çalışmalar yoğun bir şekilde sürdürülüyor. Balkan Türkoloji Araştırmaları Merkezi olarak, Ömer Lütfî üzerine çalışma gerçekleştiren araştırmacıların eserlerini yayımlamaya her zaman hazır olduğumuzu ifade etmeyi bir borç biliyoruz.
Dünya bilimine ve Türkoloji Dünyasına sunmuş olduğu katkılarından dolayı, bu değerli çalışmayı gerçekleştiren Prof. Dr. Tacida Hafız'a teşekkür ediyoruz.
Aynca, bu kitabı inceleme ve değerlendirmesini kabul eden ve okuyuculara ulaşmasına katkıda bulunan değerli bilimadamı Prof. Dr. Gönül Ayan ve eşi Prof. Dr. Hüseyin Ayan'a şükranlarımızı sunarız.
BALTAM YAYINLARI KURULU
İÇİNDEKİLER
ÖNSÖZ............................... 7
ÖMER LÜTFÎ'NİN YAŞAMI.......... 9
ÖMER LÜTFÎ'NİN DİVANI .......... 29
GAZELLER..................................................................... 31
MURABBÂLAR ................................................................. 419
MURABBA ŞARKILAR............................................................ 429
MÜSEDDES.................................................................... 449
TERCÎ-IBEND................................................................... 453
KIT'ALAR ........................................................................ 457
SÖZLÜK....................................................................... 463