II. ULUSLARARASI BALKAN TÜRKOLOJİSİ SEMPOZYUMU
TÜRKSOY'un da katkida bulundugu "Balkan Türkolojisi Sempozyumu"nun ikincisi Mostar'da yapildi.
Merkezi, Kosova'nin Prizren kentinde bulunan Balkan Türkoloji Arastirmalari Merkezi (BAL-TAM) tarafindan her yil düzenlenen Uluslar Arasi Balkan Türkolojisi Sempozyumu'nun ikincisi bu defa Bosna-Hersek Cumhuriyeti'nin Mostar kentinde yapildi. Bu sempozyum bundan böyle BAL-TAM tarafindan her yil degisik bir Balkan ülkesinde düzenlenecektir.
Sempozyum Açilisi:
Sempozyum, 3-5 Eylül 2002 tarihlerinde Mostar Halk Müzesi salonlaıinda iki seksiyon halinde gerçekleştirildi. Açılış, Mostar Halk Tiyatrosu'nda görkemli bir sekilde yapıldı.
Açılışta; Sempozyum Düzenleme Komitesi Başkanı Prof. Dr. Tacida Zubçeviç Hafiz, BAL TAM Baskani Pof. Dr. Nimetullah Hafiz, Cemal Bigediç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Elbisa Ustamoviç, Bolu Izzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yasar Akbıyık, Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Prof. Dr. Taciser Onuk, Mostar Bölge Valiligi Kültür Isleri Müsteşarı Halil Sipago, Mostar Valisi Yahiç Hamdiya birer konuşma yaptılar.
BAL-TAM Baskanı Prof. Dr. Nimetullah Hafız yaptığı konuşmada sempozyumun amaçlarını, "Bilim yoluyla birleştirici, olumlu; yıkıcı değil, yapıcı bilimsel sonuçlari ortaya atmakla Balkan insanına huzur ve güven getirmek" olduğunu açıkladı. Sempoz yuma katkı sağlayan; T.C. Dış İsleri Bakanlığına, T.C. Başbakanlık Tanıtma Fonuna T.C. Kültür Bakanlığına, TÜRKSOY Genel Müdürlüğüne, T.C. Türk Kültürüne Hizmet Vakfına, Mostar Valiliğine, hizmeti geçen diğer kurumlara ve kuruluşlara teşekkür etti.
Sempozyum Çalışmaları:
Sempozyuma; Kosova, Bulgaristan, Türkiye, Bosna-Hersek, KKTC, Yugoslavya, Azerbaycan, Makedonya, Romanya, Hırvatistan, Arnavutluk, Yunanistan, Almanya ve Karadağ gibi ülkelerden toplam 89 bilim adamı ve uzman katıldı. Sempozyumun dili Türkçe, Bosnakça ve Batı dillerinden biri olarak tespit edildi.
Çevre Gezileri ve Mostar Köprüsü:
Mostar şehri, Sarayevo, Stolac ve stolactaki Bergova çayı... gezisi yapıldı.